гр. София, ж.к. Лозенец, ул. Бигла 50
Премахване на зъбен камък

Какво е зъбен камък и къде се образува?

Зъбният камък или калкулус представлява твърдо отлагане по повърхноста на зъбния емайл, обикновенно разположен около границата между зъба и венеца. Премахването на зъбния камък е реално премахване на слой, който се състои от минерализирана зъбна плака. Най-честите места за образуване са: вътрешната повърхност на долните резци, външната повърхност на горните странични кътници. Зъбният камък има жълтеникаво-кафяв цвят и грапава повърхност.

 

Защо е важно да няма зъбен камък по зъбите?

Добрата хигиена и редовното почистване на зъбен камък е важно поради няколко причини.

 1. Зъбният камък съдържа бактерии, които продуцират вещества възпаляващи тъкъните около зъбите. 
 2. Наличието на зъбен камък по зъбите се свързва много често с кървене, болка  и подпухналост на венците и промяна на цвета им.
 3. Лошият дъх също често се дължи на натрупан калкулус.
 4. Дългото присъствие на зъбен камък около зъбите е причина за отключване на хроничен гингитит (възпаление на венците), а в по тежки случаи и на пародонтит (пародонтоза).
 5. Понякога е възможно да се причинят и кариеси
 6. Наличието на зъбен камък и от там бактерии може да причини и проблеми на храносмилателната система поради проникване на тези бактерии навътре в организма. При такива случаи е нужно допълнително лечение, посещение при специалист. Нужно е също да се открие причината за състоянието, което при по-сложни случаи се затруднява.

 

Как се решава проблемът със и как се почиства зъбния камък?

Добрата орална хигиена е ключова за превенцията на венечните заболявания. Колкото и да е добра тя обаче, в някои случаи натрупването на зъбен камък е неизбежно.

Почистването на зъбния камък в няколко стъпки:

 • Зъбният камък се отстранява с помощта на ултразвуков апарат, с който се премахва от зъбната повърхност.
 • След отстраняването на твърдите плаки зъбен камък, зъбите се полират и се отстраняват налепите и оцветяванията от тях. За целта използваме високотехнологичен  апарат за въздушна абразия  Aqua Care, с който се постига изключителна гладкост и блясък на зъбната повърхност, а също придава усещане за свежест в устата.
 • Хигиената след почистване на зъбен камък включва пазене от горещи и студени храни и напитки, твърди храни и всичко, което може да подразни скоро обработените зъби.

Важно уточнение е, че премахването на зъбния камък е процес, който е безопасен и щадящ емайла на Вашите зъби. Обикновено след процедурата пациентите изпитват лек дискомфорт, който е причинен от промяната в състоянието на зъбите, но не и в тяхната основна структура. Важно е да се знае, че почистването на зъбния камък не уврежда зъбите дори след провеждане на процедура по дълбоко почистване на зъбния камък. 

 

Колко често трябва да за почистваме зъбния камък?

Преценката за това е индивидуална, но при добра хигиена необходимостта е веднъж годишно. При пациенти с хронични венечни проблеми се налагат 2-3 посещения при зъболекар в Лозенец в рамките на година. В допълнение можем да споменем и допълнителните усложнения, които настъпват вследствие на неправилен начин на живот. Прекалена употреба на кафе, алкохол и цигари допълнително спомагат за образуване на зъбен камък и правят почистването му още по-наложително.

Свържете се с нас сега, за да си запазите час за махане на зъбния камък.

КАКВО КАЗВАТ ПАЦИЕНТИТЕ ЗА НАС:
 • Смених няколко от старите си пломби при д-р Колев. Останах много доволна от добрият резултат и проявеното отношение. Благодаря!
  Христина Коева
  пациент
 • Отлагах с години лечението на зъбите си заради страхът, който изпитвах. Оказа се, че не било страшно да се ходи на зъболекар. Благодаря Ви д-р Колев!
  Никола Димитров
  пациент
 • Винаги съм свързвал ходенето на зъболекар със силна болка, особено тогава когато ми е предстояло вадене на нерви. За мое учудване, в кабинета на д-р Колев не изпитвах болка нито по време на работата, нито след нея.
  Радосвет Рачев
  пациент
 • Почиствам зъбите си от зъбен камък редовно при д-р Колев и сега ги усещам по здрави от всякога.
  Искрена Маркова
  пациент
 • Направи ми впечатление, че доктора работи много внимателно и старателно, което не ми се беше случвало преди. Благодарности!
  Емилия Миланова
  пациент
 • Търсих си добър зъболекар близо до мен в Лозенец в София и кабинета на Колев се оказа най-близо. Много съм доволен. Добро отношение, добра апаратура. Млад и начетен. Ако си търсите стоматолог и държите да Ви е близо в Лозенец, мога да го препоръчам.
  Иван Петров
  пациент