гр. София, ж.к. Лозенец, ул. Бигла 50

Рискове при почистването на зъбен камък

26.11.2020

Говорейки си за почистването на зъбния камък, няма как да не споменем и някои от притесненията на повечето пациенти, а именно - безопасно ли е почистването и какви усложнения може да предизвика то. 

Нека започнем от там, че почистването на зъбен камък използвайки модерни методи и инструменти е напълно безопасно. За разлика от миналото, когато почистването е ставало механично, в момента се използват модерни и високотехноогични методи, като ултразвук, които не само почистват добре, но са щадящи за пациента. 

  • Процедурата по почистване на зъбен камък включва отстраняване на порестото покритие върху емайла, без той да бъде наранен. Поради спецификата на процеса, която изисква работа в пространството между зъба и венаца е възможно при невнимание, венеца на пациента да бъде леко наранен. Въпреки, че това се случва изключително рядко, а самото нараняване е по-скоро символично и без никакви сериозни последствия е важно да го отбележим като възможно. 
  • Използването на упойка е рядко срещано, но при сигнал от пациента за силна болка, например при възпаление на венеца, упойката е възможно решение. 
  • Използването на диамантени накрайници е друга техника, която позволява доброто почистване, но и крие риск от нараняване на зъба или меките тъкани. Поради тези рискове техниката не е предпочитана от лекарите по дентална медицина или се комбинира с ултразвуковата техника, като комбинацията е щадяща и много ефективна. 

Надяваме се да сме Ви помогнали с тази допълнителна информация за почистването на зъбния камък. Не забравяйте да поддържате висока лична орална хигиена и да посещате специалист зъболекар поне веднъж годишно.