гр. София, ж.к. Лозенец, ул. Бигла 50

Хигиена след почистване на зъбен камък или какво трябва да правим, за да запазим белотата след почистване на зъбен камък

19.11.2020

Почистването на зъбен камък е една от най-популярните, но и най-значими процедури, които всеки лекар по дентална медицина в днешни дни извършва. В предишните статии на тази тема разгледахме подробно защо е важно почистването, като обърнахме внимание на процеса, времето когато почистването трябва да се направи и различните начини да се извърши процедурата. Днес ще обърнем повече внимание на хигиената след почистването както и поведението на пациента, което може да способства за по-малко натрупване на зъбен камък. 

Хигиена след почистване на зъбен камък

За всеки пациент е важно да знае, че след процедурата по почистване на зъбен камък зъбите и венците са много чувствителни. Ето няколко съвета в тази насока.

  • Не яжте и не пийте горещи и студени храни и напитки поне 2 часа след процедурата.
  • Използвайте чай от лайка за жабурене, за да успокоите венците и да предотвратите бактериални инфекции
  • Кафето е един от факторите водещи до най-голямо натрупване на зъбен камък. Намалето го. 
  • Цигарите са може би основния фактор, който трябва да бъде адресиран, когато говорим за хигиената след почистване на зъбен камък. Намаляването или спирането на употребата на цигари ще увеличи цялостното здраве на организма Ви, ще се отрази на самочуствието Ви и ще допринесе за Вашето дентално здраве. 
  • Добрия и качествен хранителен режим са от изключително значение, за вашата устна хигиена след почистването на зъбен камък. 

Тези няколко прости, но съществени съвети могат да помогнат както след почистването, така и да предпазят от натрупване на зъбен камък. Ако искате да научите повече по темата и за различните начини за почистване на зъбен камък, вижте останалите статии от нашата поредица

Бъдете здрави