гр. София, ж.к. Лозенец, ул. Бигла 50

Лош дъх. Защо го имаме и къде е причината? 

27.06.2022

Лошият дъх от устата е нещо неприятно с което се сблъскват много хора. Често причините за него са неясни за пациентите и те го приемат за даденост – тоест, че те имат лош дъх по принцип. Това не е така. Халитозата (лош дъх) винаги има причина и тя трябва да се локализира и третира. Причините могат да бъдат:
-    Недобра устна хигиена. Много често забелязваме , че пациентите не почистват добре зъбите си. Това се дължи обикновено на неглежирането на процеса на почистване, бързане или грешна техника на изчеткване. Неизчистената плака по зъбите със сигурност обаче е източник на лоша миризма от устата.
-    Зъбен камък. Натрупаният зъбен камък по зъбите е причина за лош дъх. Той съдържа минерализирана плака и бактерии, които опасват зъбната повърхност ниско към венеца. Освен, че възпаляват меките тъкани те генерират и лоша миризма, която се усеща от пациента.
-    Кариозни зъби. Разрушените зъби представляват обежище за храна и бактерии. Например един зъб с дълбок кариес на короната може да задържа храна в себе си, която да не може да бъде почистена с четка за зъби. Резултатът е гниене на граната и прогресивно разрушаване на зъбната тъкан в дълбочина. Всичко това е съпътствано и от лош дъх.
-    Задържане на храна между зъбите. При слаби контакти между зъбите там попада храна при дъвчене, което е изключително дискомфортно. Така се травмира меката тъкан между зъбите и това води до възпалението и. Когато храната там се задържа по-често тя е източник на лош дъх.

Всички горепосочени причини за лош дъх в устата се коренят се повлияват от стоматологично лечение. Съществуват обаче    и причини за лош дъх които са следствие системни заболявания, диети, прием на медикаменти. Добре е в такива случаи да се отхвърли причината за проблема в устната кухина при стоматолог, и да се потърси специалист, който да потърси и открие системната причина.