гр. София, ж.к. Лозенец, ул. Бигла 50

Различни начини за премахване на зъбен камък

24.09.2020

Различни начини за премахване на зъбен камък

 

Както вече уточнихме в предната ни статия, зъбният камък е натрупване върху зъбите, което може да доведе до естетически проблеми като пожълтяване на зъбите, но също и сериозни здравословни усложнения като кървене, кариеси, развитие на бактерии. Именно поради тази причина е важно зъбният камък да се почиства периодично.

 

Колко често трябва да се почиства зъбният камък?

Както много други здравни процедури, почистването на зъбния камък зависи от нивото на устната хигиена, от нашите навици и предразположеност. За хора, които пушат и имат по-ниско ниво на хигиена, почистването ще се налага по-често.

 

Как да познаем зъбния камък?

Зъбният камък е плака, която се наслагва около венците, като често успява да влезе под венеца, да предизвика възпаление и кървене. Зъбният камък често не предизвиква болка, което кара пациентите да го неглижират, но това е грешка.

 

Начини за почистване на зъбен камък?

Има два основни типа начини за премахване на зъбния камък:

1. Професионално почистване на зъбен камък.

Премахването на наслагванията от зъбен камък от специалист по дентално здраве може да стане по няколко различни начина.

 

  • Премахване с ултразвук.

Това е най-често използваният метод. Използва се от повечето зъболекари в София и страната. Другото име на тази процедура е скалинг. Представлява натрошаване на зъбната плака чрез вибриращ от ултразвук инструмент. Вибрациите разрушават наслагванията, а накрайника на инструмента измива чрез пръскане на вода.

  • Препариране

Това е друга процедура, която увеличава качеството на процеса на почистване. Препарирането е от изключително значение в случаи когато пациентът има парадонтално заболяване.

  • Полиране

Полирането е друг етап от почистването, който напълно отстранява наслагванията и изглажда повърхността. Полирането може да стане като се използват специални гумички или Air-Flow (уред, който почиства с вода и специална сода пуснати под голямо налягане към зъба.)

 

2. Вторият голям подтип начини за почистване на зъбния камък са домашните (натуралните). Те нямат научно доказан ефект и специалистите не ги препоръчват, но много хора ги избират като предпочитам метод.

 

  • Сода и кислородна вода

Двете съставки помагат за физическото почистване на зъбите и премахване на бактерии и микроби. Сместа се приготвя докато стане на каша и с тази каша се чистят зъбите. Абразивните частици на содата свалят камъка изключително успешно.

  • Ябълки

Гризането на ябълки е естествен процес, който помага за отстраняването на плаката като чисто физически я премахва.

  • Портокалова кора

Поради съдържащата се в портокала и други цитрусови плодове киселина, премахването на плаката е лесно и отнема едва няколко минути. Пациентите трябва да търкат зъбите си с кората за около 2-3 минутина ден

  • Сусам

Супена лъжица сусам, който се дъвче, но не се гълта и след това със суха четка се търка върху зъбите.

 

Ако желаете да почистите професионално зъбния си камък и да имате дълготраен и качествен ефект, свържете се с нас сега.