гр. София, ж.к. Лозенец, ул. Бигла 50

Какво представлява зъбния камък и защо е нужно да го почистваме редовно

03.09.2020

Всички знаем, че зъбният камък може да бъде причина за множество проблеми, които често не се ограничават само в областта на устната кухина, но могат да засегнат и вътрешни органи.

Какво представлява зъбният камък?

Зъбният камък е налеп. Той се образува по повърхността на зъбите и е с различен цвят от този на зъбите. Зъбният камък е с ниска твърдост и при почистване зъбният емайл не се наранява.

Какви вреди може да нанесе зъбния камък ?

Първият и най-очевиден проблем е промяната в цвета на зъбите. Те пожълтяват и изглеждат зле. Това е може би най-видимият, но и най-малък проблем. Той е изключително естетически/

Вторият проблем е промяната в дъха. Поради натрупването на бактерии и процесите, които следват от това, непочистения зъбен камък води до лош дъх. Обикновено това е причина за много хора да потърсят специалист по дентална медицина и да почистят зъбния камък.

Парадонтологични проблеми или кървене на венците е следващият проблем, който се наблюдава често. Причината е възпаление на венците в следствие на зъбния камък, който често се натрупва именно в близост до венците или между венеца и зъба. На този етап повечето пациенти започват да плюят кръв при миене на зъбите и това е силен сигнал за нуждата от професионална помощ за почистване на зъбния камък.

Загуба на зъб е най-крайното следствие от натрупан зъбен камък. При дългогодишни проблеми и отслабване на венците, загубата на зъб е напълно възможен сценарий. При настъпване а такъв изход е нужно да се изгради нов зъб или да се направи имплант.

 

Ако желаете на научите повече за правилната грижа за вашите зъби, следете нашата поредица от статии и задавайте въпросите си в социалните медии.