гр. София, ж.к. Лозенец, ул. Бигла 50

Зъбна ерозия. Кои храни могат да я причинят и как се лекува?

27.01.2021

Зъбната ерозия представлява структурен дефект на твърдите зъбни тъкъни. Вследствие на прием на храни и напитки богати на киселини и захари, минералът от емайла се извлича и това води до неговата деструкция. Признаците на зъбна ерозия са:

  • наличие на петна по шийките на зъбите, които в началото са тебеширено бели, а с времето потъмняват;

  • дефекти достигащи и дентина на зъба (при по напреднали стадии).

Много често пациентите съобщават за свръхчувствителност в зъбите при консумация на храни и течности. Как можем да избегнем този проблем и как се лекува, ако е налице?

Първо ще разгледаме храните, чиято прекомерна консумация води до ерозия на зъбите. Това са най-вече цитрусови плодове и фрешове, газирани напитки, оцет и вина.

Цитрусови плодове - безспорни са техните полезни качества като нутриенти. Но високата им киселинност има негативен ефект върху зъбните тъкaни. Киселината залива емайлът и нарушава кристалната му структура, което може да доведе до деструкция.

Газирани напитки - полезните им качества като хранителен компонент са абсолютно нулеви. Не само по отношение на оралното здраве, но и генерално. Въпреки това обаче, те част от нашето меню и при свръхконсумация ефектите по зъбите са неизбежни. Газираните напитки съдържат фосфорна киселина, както и голямо количество захар, които спомагат за ерозирането на зъбния емайл.

Оцет и вина. Честата консумация на оцет и вино също може да доведе до ерозия на зъбите. Те, подобно на цитрусите са с    висока киселинност.   

Как можем да избегнем този проблем?

  • най- лесният начин е да се редуцира приема на рисковите храни и течности. Така например вместо цитрусов фреш всеки ден, той може да се ограничи до два пъти седмично.

  • важно е да се знае, че изчеткването на зъбите с четка и паста след консумация на кисело трябва да се избягва. След киселинна атака емайлът на зъба е по- крехък и лесно разрушим. Правилното в случая е или изплакване с вода или консумация на храна с високо pH (млечни продукти).

  • при начални симптоми на свръхчуствителност е добре да се посети зъболекар. Така,    проблемът може да се стопира навреме и да се избегне задълбочаването му.

Лечение на зъби с ерозия

Лечението на зъбната ерозия се състои в премахване на разрушената зъбна тъкан (емайл, дентин ) и поставяне на фотополимерна обтурация (пломба).