гр. София, ж.к. Лозенец, ул. Бигла 50

Зъбен камък, плака и пигменти. Как се образуват и как да се предпазим от тях?

02.04.2021

Зъбният камък, плаката и пигментите са най-общо натрупване на органична и неорганична материя по зъбната повърхност. Тук ще разгледаме най-основните неща относно тяхното формиране и превенцията им.

Зъбната плака представлява микрофилм от бактерии, който се поселва по зъбната повърхност. Към нея се добявят и части от хранителни остатъци, останали непочистени след миенето на зъбите сутрин и вечер. С времето плаката назрява и се променят както бактериите които я съставят, така и нейната консистенция, цвят и свойства. Така с времето плаката се организира в твърдо образование, премесено с минерали от слюнката, наречено зъбен камък. Зъбният камък има твърда консистенция и трудно се отстранява от зъбите само с четкане. Важното тук е, че плаката и зъбният камък увреждат венците на зъбите и причиняват възпаление, което в ранните етапи се нарича гингивит, а с времето може да прогресира и в по тежко състояние - пароднотит. Възпалените венци са зачервени, леко болезнени и кървящи. Наблюдават се също и лош дъх и петна по зъбите.

Пигментите са основно 2 вида. Екзогенни - външни, които се образуват от храната и течностите които консумираме и ендогенни - вътрешни, които се дължат на структурна промяна на твърдите зъбни тъкани (например флуорозата). Те имат основно естетичен ефект и не причиняват заболявания на венците и пародонта.

Как да се предпазим от поява зъбна плака, зъбен камък и пигменти?

Плаката, зъбният камък и пигментите по зъбите са пряко свързани с добрата хигиена. Ако тя е наистина добра, тяхното натрупване е бавно и незначително. Изключение правят пациенти със силно минерален състав на слюнката, като при тях темпа на образуване на зъбен камък е изключително бърз и се повлиява по- трудно от добрата орална хигиена.

Как се постига добра орална хигиена?

Зъбите се мият сутрин и вечер с четка и паста. След измиването е добре да се минава между зъбите с конец за зъби, и за финал - жабурене с вода за уста.

Колкото и да е добра оралната хигиена е добре веднъж годишно да се прави профилактично почистване на зъбен камък и плака в стоматологичен кабинет. При нас процедурата се извършва с ултразвуков апарат и апарат за въздушна абразия Aqua Care.