гр. София, ж.к. Лозенец, ул. Бигла 50

Зъб с гранулом. Какво е и как се лекува?

22.07.2022

Зъбният гранулом представлява хронично възпаление, което е локализирано около корена на зъба. То се дължи най-често на неуспешно проведено кореново лечение на зъб, хронична травма или прекарано безсимптомно възпаление на нерва на зъба.

Симптомите могат да бъдат много разнообразни, а понякога и да отсъстват. В леките фази на този процес се усеща лека болка при дъвчене, която дори не е постоянна във времето. В по-тежките фази се стига и до силни болки при натиск и усещане за пулсации и туптене в зъба. Много често обаче зъбните грануломи се откриват случайно на рентгенова снимка.

Какво се прави когато бъде открит зъб с гранулом? Трябва да се извърши кореново лечение. Ако то е успешно, зъбът ще се излекува и усещанията ще отшумят. Важно е да се знае, че дори и да е безсимптомен един зъб с такъв проблем, той подлежи на лечение. Обикновено лечението се състои от няколко посещения в които се обработва кореновото пространство, промива се, поставя се междинен медикамент след което лечението се завършва. Рентгеновата снимка преди и след лечението на гранулом е задължителна. Необходимо е също 4-6 месеца след лечението да се направи нова контролна снимка, за да се  проследи хода на лечение.

В нашата практика лечението на такива зъби е ежедневие. Процедурата се извършва в няколко посещения и под наблюдение с микроскоп.