гр. София, ж.к. Лозенец, ул. Бигла 50

Счупен инструмент в зъб при кореново лечение. Какво следва? 

06.09.2022

При изпълнението на кореново лечение на зъб кореновите канали следва да бъдат изчистени и обработени. Това се осъществява с канални инструменти, които са много различни видове. Едно от най- неприятните усложнения при кореново лечение е когато част от инструмент се счупи в коренов канал. Тогава той запушва хода на канала и блокира неговото пълно почистване и обработване. В следствие на това е възможно остатъчна инфекция да причини бъдещ проблем на зъба.

Какво се прави в такива случаи? Крайната цел е да се изчисти и обработи проблемният коренов канал. За това е необходимо или инструментът да бъде премахнат или да бъде заобиколен (bypass). И в двата случая може резултатът да бъде успешен. Кой подход да се предприеме е решение на стоматолога. И двете задачи са изключително трудни, а и в някои случаи за съжаление невъзможни. Необходимо е задължително наблюдение с микроскоп за извършването на тази манипулация. Понякога са необходими няколко посещения, за да се отстрани или заобиколи счупеният инструмент и често тези посещения са продължителни.

В нашата практика разполагаме с дентален микроскоп от най-висок клас, който е верен помощник в лекуването на зъби с такива проблеми.