гр. София, ж.к. Лозенец, ул. Бигла 50

Работа под микроскоп. Какви предимства ни дава?

26.10.2022

В съвременната стоматология технологиите заемат все по-важно място и благодарение на тях ние успяваме да постигаме резултати, които преди десетилетия са били немислими. Едно от постиженията на днешната стоматология е адаптирането на микроскопи в помощ на стоматолога по време на работа с пациент.

Денталния микроскоп е уред, който служи за наблюдение по време на интервенциите които се извършват в устата на пациента. Той има няколко на брои увеличения и може да увеличи полето на работа до 25 пъти над способностите на човешкото око. Много често в практиката се сблъскваме с микроскопични дефекти, пукнатини в зъбите, допълнителни коренови канали, счупени инструменти и т.н. В тези случаи микроскопът може да бъде необходимото средството, заради което лечението да завърши успешно.

Какви са основните ползи от работата с микроскоп?

-    Добра видимост. Можем да виждаме до 25 пъти над възможностите на зрението и при това в добре осветена среда. Това ни дава възможност прецизно да наблюдаваме анатомичните особености на зъбите.
-    Възможност за детайлно лечение. Когато видимостта е добра можем да обърнем внимание на всички детайли по лечението на зъбите.
-    Възможност за по-добра диагностика. Някои проблеми по зъбите остават невидими и трудно разграничими. С помощта на микроскоп можем да поставим по- сигурна диагноза при трудни случаи.
-    Възможност да поправяне на допуснати грешки и усложнения. При повторни лечения на зъби можем да намерим по-лесно причината за неуспех и да я отстраним. Например при счупен инструмент в коренов канал.

В нашата практика разполагаме с дентален микроскоп от най-висок клас (Carl ZEISS). Той е на разположение в решаването на трудните случаи, но и в ежедневните рутинни манипулации