гр. София, ж.к. Лозенец, ул. Бигла 50

Кога се налага да се подменя стара обтурация (пломба)?

21.12.2021

Темата за смяната на стари пломби често остава неясна за голяма група от пациенти. Тук ще опишем основните причини защо една обтурация (пломба) трябва да бъде сменена. Най-общо - една обтурация е добре да се подмени, ако тя има функционален или естетичен проблем.

Задържане на храна между зъбите.

    Много хора неглежират този проблем с разбирането, че това е нещо нормално. Ежедневното задържане на храна между зъбите обаче причинява постоянен дискомфорт на пациента, но и    възпалява меката тъкан (венеца) и може да доведе до образуване на джоб между зъбите.

Липса на контакт срещуположните зъби.

За да функционира един зъб при дъвчене той трябва да контактува със срещуположните зъби за да се сдъвква храната. Контактите трябва да са добре балансирани и да не причиняват дискомфорт.

Риск от фрактура на зъба

При някои зъби с големи изграждания съществува риск от спукване на зъбът. В тези случаи старото изграждане трябва да се подмени с ново, което да предотврати фрактурата.

Естетичен проблем

При фронтални зъби често се наблюдават не добре контурирани стари пломби, с лош цвят и недобра естетика. В днешно време с фотополимерът може този проблем да бъде решен и пациента да има по-добре изглеждащи зъби, които да не изглеждат изкуствени или грозни.

Вторичен кариес

Когато има процеп между старата пломба и зъбната повърхност се образува вторичен кариес. Когато това се открие на преглед старото изграждане трябва да се подмени с ново.