гр. София, ж.к. Лозенец, ул. Бигла 50

Кои са вредните за зъбите храни? Защо и какви са начините да неутрализираме ефектите им.

14.05.2021

Храната безспорно има отношение към зъбното здраве. Някои качества на хранителните продукти ги правят несъвместими със здравето на зъбните тъкани и тук ще се спрем на тях и ще се опитаме да разясним защо се случва и как да избегнем тези нежелани ефекти.

Като вредни за зъбите храни ще назовем тези които имат такива качества, че да причиняват деструкция на зъбният емайл. Ако можем да ги систематизираме бихме ги разделили на: храни богати на въглехидрати, храни с висока киселинност , храни с леплива консистенция.

Храни богати на въглехидрати. Тук основно говорим за храни богати на прости въглехидрати (глюкоза, фруктоза, захароза). Към тях можем да посочим: всички сладки и десерти, тестени изделия, чипсове, бутер продукти и др. Захарите, които се съдържат са храна за кариесогенните бактерии по зъбите. Затова прекомерната употреба на сладко води до образуване на кариеси.

Храни с висока киселинност. Тук спадат всички цитрусови плодове и соковете им, оцета, газирани напитки, някои вина. Киселината директно атакува апатитната структура на емайла и води до постепенната му деструкция (зъбна ерозия)

Храни с леплива консистенция. Консистенцията на храните е от голямо значение за нейното задържане по зъбната повърхност. Колкото е по леплива консистенцията на храната, толкова по трудно тя се отмива от слюнката от зъбите и се превръща в зъбна плака. Тук отново основно място заемат сладките и тестените изделия.

Как да неутрализираме ефектите на тези храни?

Основната превенция е да не се злоупотребява с консумацията им. А след употреба е добре да се знаят няколко основни правила. След употреба на въглехидратни храни е добре киселото pH в устата, което те предизвикват да се неутрализира. Това става с миене на зъбите, консумация на храна с високо pH (млечни продукти),използване на конци за зъби или изплакване с вода. След употреба на кисели храни обаче е добре зъбите да не се измиват веднага с четка, тъй като може да се наруши структурата на емайла. Правилно е да се изплакне устата    само с вода и измиване на зъбите по- късно.