гр. София, ж.к. Лозенец, ул. Бигла 50

Как да поддържаме добра устна хигиена?

10.07.2020

Добрата устна хигиена е от изключително значение за нашето здраве. Подобрява се дъха, здравето на зъбите и устната кухина, гарантира се здравето на венците. 
Има няколко основни правила, които всеки е добра да спазва. 

Често миене на зъбите

Зъбите трябва да се мият два пъти дневно по около 1-2 минути. Това е нещо, което сме учили още като деца, но много от нас не го спазват. Честото миене премахва микробите и остаатъците от храна, предотвратява гниене докато спим и увеличава шансовете за здрави зуби и венци. 

 

Стягащи препарати и лайка

Измиващите води на алкохолна основа или обикновен чай от лайка помагат на венците да се стегнат и да не кървят. Может да се жабурите по няколко пъти на ден с чай от лайка, който действа антисептично и стягащо. Освен това е 100% безвреден и евтин. Ако въпреки това кървенето на венците не спира или имате болка, посетете зъболекар Лозенец

 

Специални четки и душове

Специалните четки и душове за уста са изключително полезни. Те премахват остатъците от храна и почистват дори труднодостъпните места. Могат да се закупят от всеки магазин за техника, но за съжаление са малко по-скъпи. 

Правилно хранене

Правилното хранене и избягването на храни със захари помагат за здравето на нашите зъби и устна кухина. Яжте повече плодове и зеленчуци и избягвайте пушенето и употребата на алкохол. 

 

Редовни профилактични прегледи

Редовните посещения при дентален специалист могат да помогнат за установяването на кариес или друг зъбен проблем в начална фаза и да Ви спестят главоболия и допълнителни разходи.