гр. София, ж.к. Лозенец, ул. Бигла 50

Избелване на зъби. Митове и истина.

27.05.2022

Чистите и бели зъби са обект на желание на всеки човек. Това е така, защото    зъбите и в частност усмивката са    "на показ" по време на ежедневието ни.    Как може зъбите ви да станат по светли и бели?    Най- лесният и безопасен начин за това е избелването.

Избелването на зъбите е процедура, при която с помощта на избелващи гелове се възстановява естествения цвят на зъба или се постига дори няколко нюанса по светъл цвят.    Активната съставка в избелващият гел е карбамид пероксид или водороден пероксид. Поставен върху зъбната повърхност, този избелващ агент навлиза в кристалите на емайла и разтваря погълнатите в него пигменти.    Това се случва в рамките на 10-15 дни при системите за домашна употреба (при някои пациенти и значително по-бързо) и в рамките на час или малко повече при кабинетните системи. Домашните системи включват изработване на полиетиленови шини по отливка на зъбите на пациента. В тях се поставя избелващ гел и се носят    по няколко часа на ден или през нощта.

 Важно е да се знае, че избелването не е вредно за здравето на зъбите, ако се изпълни правилно. За това е редно лекуващият стоматолог да прецени изходното състояние на зъбите, техният цвят и произход на оцветяванията. Така може да се избере и правилната концентрация на избелващо вещество.

      Изкуствените зъби, както и зъби с изграждания с фотополимерен композит, не променят цветът си в хода на избелването. За това, ако предстои протетична или възстановителна    работа по наличните зъби е добре тя да се изпълни след като приключи избелването.    Резултатът от процедурата има добра продъжителност, но тя зависи много и от приема на пигменто-съдържащи храни и напитки от страна на пациента (чайове, червено вино, шоколад и др.) както и тютюнопушене.